Debuut LP “Little acts of rebellion” komt uit op Record Store Day 2016

LP-presentatie: 16 april (Record Store Day) in het RURU-huis in Arnhem

Voor de opnames van haar debuutalbum werkte Danielle Liebeskind samen met verschillende gastmuzikanten uit uiteenlopende genres: Gijs van der Heijden (modern klassiek componist, winnaar young composer award 2013), Stefan van der Berg (singer-songwriter, Mummy’s a Tree), Gino Miniutti (Indierock, Lost Bear, We Love People In Bearsuits) en Sietse van Erve (drones /electronica, Orphax, Moving Furniture Records)

10953218_817557984984102_4901314881072810280_n

In twee dagen tijd werkten de 7 muzikanten aan het intuitief componeren en impoviserend musiceren van compleet nieuwe stukken.Opgenomen door Martin Luiten in Muziekhuis Utrecht.

De band Danielle Liebeskind is toevallig ontstaan uit een samenwerking tussen interdisciplinair kunstenaar en singersongwriter Daniëlle Papenborg, Martin Luiten (Julie Mittens, tevens producer) en Donné Brok (Donné et Désirée). Door deelname aan het project One Day Sessions van het Griekse label Somehow Esctatic onstond in één dag een album met energieke avantgarde-noiserock. Dit inspireerde het trio om live verder te gaan met improviseren, associëren en instant componeren. De combinatie van de beeldende manier van muziek maken en spoken word-poëzie van Papenborg, de gitaarimprovisaties van Luiten en de intuïtieve drumtechnieken van Brok bracht een compleet nieuwe ruimte om te experimenteren met muzikale genres en geluidskunst. Geen optreden is hetzelfde. Grenzen van geluid, ruimte tussen het geluid, compositie-structuren en impact in de ruimte worden onderzocht en de grens tussen publiek en performance worden bevraagd en soms zelfs vervaagd. Muziek maken én muziek luisteren is een ervaring en kan heel ver reiken, uitgevouwen worden, je meenemen en iets losmaken.

Danielle Liebeskind speelde bijzondere shows in het Achterhoekse Idink-bos, samen met Wessel Westerveld en in Galerie Bart Nijmegen, waar op één dag 600 mensen langskwamen om verwacht en onverwacht een organisisch publiek te vormen bij de live opnamesessie. In een oud ziekenhuis in Amsterdam speelde het trio bij een kunstinstallatie een deels verstilde set met shakuhatshi fluit en integreerde een meditatie in haar set. Maarliefst 5 minuten imposante stilte bracht een omslag in het optreden, dat daarna naar een explosieve noisechaos uitgroeide. Een solo-show van Danielle bij VM23 in Arnhem werd gerecenseerd als deconstructivistisch en helend.

Ook uit de popmuziekcultuur komen lovende woorden, getuige het verslag van 3voo12/utrecht van een optreden in Vechtclub XL:

“Chaotische gitaarakkoorden en een energieke, vrije manier van drummen denderen zonder genade over het publiek heen. Daar dwars doorheen klinkt de ‘spoken word’-voordracht van Liebeskind, die soms zomaar overslaat in melodieuze zang; soms fluisterend, dan weer angstaanjagend agressief. Ook instrumentaal durft de band dynamisch te zijn, door plotseling gas terug te nemen of flarden elektronische noise en bevreemdende effecten toe te voegen.”

Kijk op de Danielle Liebeskind facebook-pagina voor recente live-shows.

About danielleliebeskind

artist | curator | producer
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s